Jongeren & vrijwilligerswerk: 10 tips

Jongeren Tips
Jongeren Tips2 (1)

Werken met jonge vrijwilligers, hoe dan?

Hoe communiceer je het beste met jongeren? Hoe benader je ze? En hoe zorg je ervoor dat ze niet afhaken? 

Het is lastig, jongeren binden en boeien. Maar met deze 10 tips heb jij een hele mooie lijst in handen om dit doel te bereiken.

Heb je zelf een tip, laat het ons weten!

10 tips

Iedere jongere heeft zijn eigen behoeftes, interesses en drijfveren. Luister hiernaar en sluit aan bij de leefwereld van de jongere. Sluit een klus niet helemaal aan bij de wensen of situatie van een jongere? Denk dan mee in wat er wél mogelijk is.

Kleine contactmomenten zijn belangrijk. Niet alleen over het vrijwilligerswerk, maar ook hoe het met ze gaat. Aandacht en interesse vergroot de band en kan ervoor zorgen de jongere wel een stapje extra wil zetten.

Laat jongeren zelf kiezen op welke manier ze betrokken willen zijn en ga erover in gesprek. Het gevoel dat jongeren ergens aan vastzitten, kan ervoor zorgen dat ze minder geneigd zijn om mee te doen. En wees je ervan bewust: vaardigheden als op tijd zijn en afspraken nakomen zijn nog in ontwikkeling en niet altijd vanzelfsprekend.

In het vrijwilligerswerk doet een jongere (onbewust) veel vaardigheden, kennis en ervaring op. Bied jongeren voor de verandering soms cursussen aan of laat ze een activiteit organiseren als ze dat willen/er klaar voor zijn. Soms kunnen hier zelfs studiepunten aan gekoppeld worden.

Communiceer het liefste niet (alleen) via de mail, maar bijvoorbeeld met een appje. Besef dat bellen geen gewoonte meer is en voor veel jongeren spannend kan zijn. En als het echt niet anders kan, schep dan de juiste verwachtingen en leg het uit.

Werk met storytelling en krachtige, korte boodschappen. Gebruik spreektaal en geen vakjargon. Benoem duidelijk wat een klus inhoudt, hoeveel tijd dat kost en wat je verwacht. Maak visueel wat jongeren kunnen bijdragen, bijvoorbeeld met korte filmpjes of aantrekkelijke foto’s.

Juist omdat er geen salaris bij komt kijken, zijn dingen als sfeer, de impact die je gaat maken, de ontwikkelingskansen, het maken van contacten en andere dingen waar je blij van wordt extra belangrijk om te vermelden.

Probeer ‘echt’ aan te sluiten bij de jongere en durf van je vertrouwde gewoontes af te stappen. Heb je bijvoorbeeld elke week een persoon nodig of kan een groepje vrienden de taak ook een keer per maand doen? Laat je eens adviseren door een jongerenwerker hoe je jongeren beter kunt aanspreken.

Soms moet je als organisatie ‘groeien’ in omdenken en dingen anders aanvliegen. Persoonlijk contact werkt goed, maar gebruik ook social media. Bedenk op welk kanaal jongeren zich bevinden, zodat je bijvoorbeeld bij de werving van nieuwe vrijwilligers deze jongeren weet te bereiken.

Laat jongeren meepraten over het doen van vrijwilligerswerk binnen de organisatie. Wees eerlijk en neem ze mee in de doelen van de organisatie. Als ze zich eigenaar voelen van een taak, dan voelt dit aan als deel van zichzelf. Maar pas op dat je ze niet afschrikt met te veel details en grote verantwoordelijkheden. De ene jongere is de andere niet. Kijk dus per persoon of iemand klaar is voor een volgende stap.

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!