Het Participatiehuis en de rol van vrijwilligerswerk

Participatiehuis2
Participatiehuis

“Wij geloven dat het voor iedereen goed is om bezig te zijn”

De wereld kan niet zonder vrijwilligers. Ze dragen bij aan de samenleving door hun talenten en kwaliteiten in te zetten. Maar ook wanneer de stap naar de reguliere arbeidsmarkt te groot is, blijkt vrijwilligerswerk een goed alternatief om mensen naar vermogen te laten meedoen.

Dat is precies wat ze doen in het Participatiehuis in Den Bosch. Hier worden deelnemers, na aanmelding door een werkconsulent van Weener XL, uitgedaagd om met kleine stapjes actief te worden en nieuwe dingen te leren. Ze worden begeleid in een traject vanuit eigen regie, intrinsieke motivatie en de zoektocht naar zichzelf.

“Wij geloven dat het voor iedereen goed is om bezig te zijn”, vertelt Tanja, trainer van de anderstaligen groep. “Maar dit is niet voor iedereen even makkelijk. Vanwege bijvoorbeeld een lichamelijke beperking, een verslavingsverleden of een enorme taalbarrière. Daar helpen wij bij.”

 

 

Vrijwilligerswerk

In het Participatiehuis gaan deelnemers samen met andere deelnemers en professionals aan de slag. Naast leuke activiteiten en het doorlopen van het programma, wordt er gekeken naar een volgende stap. En dat is heel vaak vrijwilligerswerk.

“Mensen kunnen de sfeer proeven en ontdekken of het werk bij ze past. Ze komen meer midden in de samenleving te staan”, aldus Tanja. Haar collega Elianne vult aan: “Neem bijvoorbeeld een vrouw hier in het traject die werkt op de school van haar zoon, in de bibliotheek. Goed voor haar taalontwikkeling en heel fijn om als ouder meer betrokken te zijn bij de school van je kind.”

‘Gratis werken’

De term vrijwilligerswerk wordt door de anderstaligen groep echter niet altijd goed begrepen. Iets voor elkaar doen is namelijk heel normaal in veel andere culturen. Maar voor een organisatie ‘gratis werken’, zoals het soms wordt genoemd, is toch echt wel anders. Elianne: “Dan is de perceptie dat er van alles van je wordt verwacht en dat je van alles moet. Dit klopt gedeeltelijk natuurlijk ook wel, maar we leggen heel duidelijk de meerwaarde uit en het plezier dat ze eraan kunnen beleven.”

De trainers bij het Participatiehuis begeleiden de deelnemers zo goed mogelijk. Niet alleen voor de vrijwilliger, maar ook voor een organisatie is het soms een grote stap. “Taal is echt wel een ding hoor. Onderschat niet hoe vaak mensen elkaar hierdoor verkeerd begrijpen en wat daar de gevolgen van kunnen zijn.”

Tips

Zeven tips van Tanja, Elianne en stagiaire Sara voor het werken met vrijwilligers die niet zo goed Nederlands spreken:

  1. Vraag gewoon wat je de vrijwilliger wil vragen. Al ervaar je het soms als een drempel, de vrijwilliger vertelt het je graag!
  2.           Check of de vrijwilliger begrijpt wat je hebt afgesproken. Enkel ‘ja’ horen is vaak niet genoeg.
  3.           Wanneer de vrijwilliger een andere taal spreekt, betekent dit niet dat hij of zij de non-verbale signalen niet leest.
  4.           Praat niet over, maar mét de vrijwilliger. Wacht op zijn minst totdat deze persoon weg is 😊
  5.            Maak gebruik van handige tools zoals Google Translate of de Harry Helpt training
  6.            Besef dat de Nederlandse cultuur met alle ongeschreven regels voor Nederlanders vaak al moeilijk is, laat staan voor een anderstalige.
  7.            Last but not least, verbreed je eigen horizon! Het is een investering, maar het levert je een enorme gemotiveerde kracht op.
Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Wist je dat onze Galant vacaturebank is uitgebreid met groepsklussen en vrijwilligerswerk voor jongeren? Nieuw in de vacaturebank Galant: klussen voor jongeren en groepen!